|
|
nnepi nyencsgek
dessgek:(Mkos s dis beigli varicik)
Mkos bejgli
Hozzvalk a tszthoz: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg leszt, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojs, 5 dkg darlt mandula, 1 citrom reszelt hja A tltelkhez: 15 dkg darlt mk, 10 dkg darlt mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszn, 5 dkg bzadara A mzhoz: 20 dkg porcukor, 4 evkanl citroml, 5 dkg citront
Elkszts: A tej felt meglangyostjuk, beleszrunk 1 mokkskanl cukrot, beletrdeljk az lesztt, s megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tlba szitljuk. Belekeverjk a maradk cukrot, egy csipet st, a maradk tejet, a vajat, a tojst s az leszts tejet is. Alaposan sszedolgozzuk, s meleg helyen fl rt kelesztjk.
Elkszts: A tszthoz keverjk a mandult, a reszelt citromhjat, s addig keverjk, amg a tszta hlyagos s fnyes lesz. Meleg helyen tovbbi fl rt kelesztjk. A tltelkhez sszekeverjk a mkot a mandulval, a cukorral, a tejjel s a tejsznnel, majd felfzzk. Beleszrjuk a grzt - a massznak ssze kell llnia, de kenhet maradjon -, s citromlvel zestjk. A tsztt kb. 1 cm vastagra kinyjtjuk, rsimtjuk a mkos tltelket, s a tsztt a kt hosszabbik felrl feltekerjk a kpzeletbeli felezvonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, s fl rt kelesztjk. A stt 200 fokra (gzst: 3. fokozat) elmelegtjk. A tsztt az als rcson kb. 50-60 percig stjk. A mzhoz a porcukrot elkeverjk a citromlvel, beleszrjuk a citrontot, s megkenjk fele a bejgli tetejt.
Mkos bejgli, mandulval
Hozzvalk a tszthoz: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg leszt, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojs, 5 dkg darlt mandula, 1 citrom reszelt hja. A tltelkhez: 15 dkg darlt mk, 10 dkg darlt mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszn, 5 dkg bzadara. A mzhoz: 20 dkg porcukor, 4 evkanl citroml, 5 dkg citront.
Elkszts: A tej felt meglangyostjuk, beleszrunk 1 mokkskanl cukrot, beletrdeljk az lesztt, s megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tlba szitljuk. Belekeverjk a maradk cukrot, egy csipet st, a maradk tejet, a vajat, a tojst s az leszts tejet is. Alaposan sszedolgozzuk, s meleg helyen fl rt kelesztjk.
Elkszts: A tszthoz keverjk a mandult, a reszelt citromhjat, s addig keverjk, amg a tszta hlyagos s fnyes lesz. Meleg helyen tovbbi fl rt kelesztjk. A tltelkhez sszekeverjk a mkot a mandulval, a cukorral, a tejjel s a tejsznnel, majd felfzzk. Beleszrjuk a grzt - a massznak ssze kell llnia, de kenhet maradjon -, s citromlvel zestjk. A tsztt kb. 1 cm vastagra kinyjtjuk, rsimtjuk a mkos tltelket, s a tsztt a kt hosszabbik felrl feltekerjk a kpzeletbeli felezvonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, s a bejglit fl rt kelesztjk. A stt 200 fokra (gzst: 3. fokozat) elmelegtjk. A tsztt az als rcson kb. 50-60 percig stjk. A mzhoz a porcukrot elkeverjk a citromlvel, beleszrjuk a citrontot, s megkenjk vele a bejgli tetejt.
Dis bejgli
Hozzvalk a tszthoz: 60 dkg liszt, 30 dkg ftt ttrt burgonya, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, csipetnyi s, 1 dl tejfl, 1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg leszt A tltelkhez: 60 dkg di, 45 dkg cukor (melyet citrom- vagy narancshjjal, mazsolval, vanlis cukorral, rummal zesthetnk)
Elkszts: A tszthoz az sszes hozzvalt sszegyrjuk, majd hrom adagra osztjuk. A tltelkhez a cukrot kevs vzben felfzzk, sszekeverjk az zestkkel, s 3 rszre osztva megtltjk vele a tsztt. Kizsrozott tepsibe tesszk, tojssrgval megkenjk, fl rt hideg helyen szikkasztjuk, majd msodszor is bekenjk tojssrgval. Elmelegtett stben 180 fokon 45 percig stjk.
Alms-dis bejgli
Hozzvalk a tszthoz: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj s porcukor, 2 tojssrgja, 2 dl tej, 2 dkg leszt, csipet s, 1 tasak vanlis cukor, reszelt citromhj s narancshj A tltelkhez: 1,5 kg savanyks alma, 30 dkg di, cukor, reszelt citromhj s narancshj, fahj
Elkszts: A langyos tejben felfuttatott lesztt sszedolgozzuk a tszta hozzvalival. Mly tlba tesszk, letakarjuk, s meleg helyen megkelesztjk. Amikor a tszta megkelt, alaposan tgyrjuk, majd az elbbiekben lertak szerint jra megkelesztjk. Az almt lereszeljk, a dit ledarljuk. Az almt megcukrozzuk, megproljuk, elfzzk a levt. Hagyjuk kihlni, citrom s narancshjjal, fahjjal (s ha szksges, cukorral) zestjk, majd vatosan hozzkeverjk a darlt dit. A tsztt kt vagy hrom rszre osztjuk, lisztezett deszkn kinyjtjuk, majd a tltelkkel megtltjk s felcsavarjuk. Stpaprral blelt tepsire tesszk s megkenjk a tetejt tojssrgval. Meleg helyen a letakart tepsit tovbbi 30 percig pihentetjk, majd elmelegtett stben aranybarnra stjk.
Nutells bejgli
Tszta 3 rdhoz: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 22 dkg margarin, 1 kvskanl s, 1 csomag vanlis cukor, 1 tojs srgja, 2 dkg leszt, 1,3-1,4 dl hideg tej Tltelk: kb. 12-15 dkg darlt hztartsi keksz, kb. 25-30 dkg rlt prklt mogyor, kb. 45-50 dkg Nutella
Elkszts: Tszta ksztse: A hideg tejben feloldjuk az lesztt, a cukrot s a tojs srgjt. A tbbi anyagot egymssal alaposan sszemorzsoljuk. Ha a tszta rgsre ll ssze, a tejet kt rszletben hozzgyrjuk. A kszre gyrt tszta akkor j, ha nem tl kemny, de nem is ragacsosan lgy. A tsztt hrom rszre osztjuk, gmblytjk, htben letakarva pihentetjk. Tltelk ksztse: A feltntetett anyagokbl kplkeny, nem tl lgy tltelket kevernk. Bejgli sszelltsa: A hrom tsztbl egyenknt, liszt nlkl tglalapokat nyjtunk. A 30 dkg tltelket a tsztkra tertjk gy, hogy a szlein ujjnyi tszta kiltsszon. A tglalapok rvidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalrl pedig feltekerjk. 1 egsz s 2 tojssrga elegyvel vkonyan megkenjk a bejgliket, s szradni hagyjuk. A szraz tojsrtegre jabbat kennk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 rig) kelesztjk a tsztt. Ha a tszta felletn egyenletes repedsek keletkeztek, elszr forr (220C-os), majd ha szp barna krge van, kicsit lehttt (200C-os) stben kszre stjk. Ha kihlt, szeletelve tlaljuk.
Gesztenys-aszaltszilvs bejgli
Hozzvalk a tszthoz: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojssrga, 1-2 evkanl tejfl, s A tltelkhez: 50 dkg des gesztenyemassza, 40 dkg des vrsborban prolt, kimagozott aszalt szilva (vagy nem tl savany meggy), 10 dkg porcukor, 4 evkanl zsemlemorzsa, 3 evkanl rum s zls szerint fahj
Elkszts: A liszttel sszedolgozzuk a margarint, a porcukrot s a tojssrgt, majd hozzadjuk a tejflt s egy kevs st. A tsztt alaposan sszegyrjuk, s egy rra beflizva, a htbe tesszk. A tltelk hozzvalit egy mly tlban sszekeverjk. Kivesszk a htbl a tsztt, flbe vgjuk s lisztezett deszkn kb. 1 cm vastagra nyjtjuk. A tltelk felt a tsztra kenjk, majd feltekerjk s stpaprral blelt tepsire tesszk. A tszta msik felt ugyangy megtltjk s a tepsibe tesszk, majd mindkt rudat tojssrgval megkenjk. Elmelegtett stben 200 fokon 50 perc alatt megstjk.
| |
|
|
::::::::::::::::::::::
FELHVS!
A hirdetseket trlm,
lgyszi NE HIRDESS a chatben!
Ksznm!
::::::::::::::::::::::
|
::::::::::::::::::::::
|
MESE
|
|
|
|
|