|
|
Ünnepi ínyencségek
-Édességek:(Mézes csók és más finomságok)
Divatja lett ismét a karácsonyi apró mézes süteményeknek. A különféle kis figurák, olykor házikók, sőt néha egész behavazott falusi utcaképek sokaságát kínálják az utcai árusok az ünnepeket megelőző kirakodó vásárok forgatagában. Ezek a különleges, sokáig elálló, ehető apró díszek, jól mutatnak a fenyőfán, vagy az ablakok előtt cérnára fűzve, de kedves kis életképet varázsolhatunk segítségükkel, ha egy cukorral töltött kerámia tálba tűzdeljük őket csoportosan. A figurákat, házikókat és más díszeket rajzoljuk rá kartonpapírra, (akár mesekönyvekből is kirajzolhatjuk azokat) vágjuk ki ollóval, majd a kinyújtott tésztára ráhelyezzük, és éles késsel körbevágjuk. Ráérünk esténként egy-egy adagot megsütni, mivel a maradék figurák, sütőlapon a hűtőszekrényben, akár hetekig is türelmesen várakoznak, anélkül, hogy megromlanának vagy kiszikkadnának.
Tojásfehérjének felvert kemény habjával kontúrozzuk e parányi finomságokat, a rosszul sikerült darabokat pedig bosszúból felfaljuk. A habot a recept szerint elkészítjük, majd fólia zacskóba töltjük, de előtte a zacskó sarkát lecsípjük, hogy nyomásra, a hab azon keresztül írhatóvá váljon. A kis résen vékony vonalban kifolyó habbal rajzoljuk fel a díszítéseket, süteményeinkre. A művészi kivitelt fokozhatjuk;dióval, mandulával, aszalt gyümölcs darabkákkal, vagy erre a célra vásárolt cukormentes színes kis golyócskákkal, ha ízlésesen a frissen felírt habcsíkokba nyomkodunk belőlük. A kész süteményeket lehetőleg lezárható fém dobozokban tároljuk, mert így sokáig eltarthatók.
Mézes csók
Hozzávalók:
- finomliszt - 50 dkg
- kristálycukor - 15 dkg
- olvasztott méz - 1 db
- margarin - 15 dkg
- tojás - 1 db
- tejszín - 1 dl
- szódabikarbóna - 1 evőkanál
- őrölt fahéj - 1 evőkanál
- gyömbér por, őrölt szegfűszeg - 1-1 kávéskanál
Elkészítésének módja: A vajat a cukrot és az olvasztott mézet habosra keverjük, a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel szintén elkeverjük, a tejszínt és a tojást a vajas mézhez adjuk, majd a fűszeres liszttel tésztát gyúrunk belőle. Egy éjszakára hűvös kamrába, vagy hűtőszekrénybe pihentetjük, másnap lisztezett deszkán kinyújtva pogácsaszaggatóval „csókokat” készítünk belőle. Sütőlemezre fektetve előmelegített sütőben közepes lángon világos barnára sütjük. A csókokat 1 hét tárolás után fogyaszthatjuk, mert ez időre tésztája finom puha lesz.
Fűszeres mézeskalács
Hozzávalók:
- finomliszt - 1 kg
- méz - 50 dkg
- kristálycukor - 30 dkg
- sárgabarack lekvár - 2 evőkanál
- tojássárgája - 4 db
- szalalkáli - 2 dkg
- szódabikarbóna - 1 kávéskanál
(2 evőkanál tejben feloldva)
- őrölt fahéj - 1 dkg
- szegfűszeg - 1 dkg
- ánizs - 1 dkg
- reszelt citrom héja - 1 db
- zsír (sütőlap kinenésére)
- tojás felverve - 1 db (tészta tetejének kenésére)
Elkészítésének módja: A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd egy-két napig hűvös helyen vagy a hűtőszekrényben pihentetjük. (A tésztát hosszabb időn keresztül tárolhatjuk anélkül, hogy megromlana.) A tészta felét kivesszük, újból átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 1 centiméter vastagságura nyújtjuk. Kiszúró formával, vagy éles késsel figurákat alakítunk belőle, a nyers süteményeket kizsírozott sütő lemezre fektetjük, előmelegített sütőben közepes lángon 150 C-on barnás pirosra sütjük. Miután a sütőből kivettük a tetejüket simára kevert egész tojással megkenjük, és csak kihűlés után díszítjük, vagy ragasztunk belőlük össze különféle formákat. Az alaptésztához tehetünk 10-20 dkg ráma margarint, ettől omlósabbá, puhábbá válik. A sütés után a figurák megkeményednek, de tárolás alatt puhává válnak, s minél tovább állnak magas páratartalmú levegőn, annál jobb lesz az ízük.
Gyömbéres mézes
Hozzávalók:
- finomliszt - 90 dkg
- kristálycukor - 25 dkg
- olvasztott méz - 2 dl
- margarin - 10 dkg
- tej - 3 dl
- őrölt fahéj, gyömbérpor - 1-1 evőkanál
- szódabikarbóna - 1 evőkanál
Elkészítésének módja: A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket kis lángon felmelegítjük, jól összekeverjük, majd a tejet hozzáadjuk, és az egészet hagyjuk kihűlni. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd a teljes masszával tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy napra hűvös helyre, vagy hűtőszekrénybe tesszük. Lisztes deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel figurákat vágunk ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, és még melegen a tetejét tojással megkenjük, ha maradt tésztánk, vagy elfogy az időnk, nyugodtan a mélyhűtőbe rakhatjuk, akár fél évig is eláll.
Csokoládés mézes kenyér
Hozzávalók:
- finomliszt - 50 dkg
- kristálycukor - 15 dkg
- olvasztott méz - 1 dl
- margarin - 15 dkg
- tojás - 1 db
- tejszín - 1 dl
- szódabikarbóna - 1 evőkanál
- kakaó - 1-2 evőkanál
- őrölt fahéj - 1 evőkanál
- gyömbérpor, őrölt szegfűszeg - 1-1 kávéskanál
- mandula, cukrozott gyümölcs - 10-10 dkg
- tojás felverve (tetejére) - 1 db
Elkészítésének módja: A vajat az olvasztott mézzel és a cukorral habosra keverjük, majd a tojást, a tejszínt, a kakaót és a fűszereket hozzáadjuk. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, és a mézes masszával tésztát gyúrunk belőle. Végül az apróra vágott mandulát, meg a kandírozott gyümölcsöt is hozzáadjuk, és egy napig hűtőszekrényben pihenni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán hosszúkás két-három ujjnyi vastag cipókat formázunk belőle a tetejüket a felvert tojással megkenjük, majd mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Díszítőkrém íráshoz
Hozzávalók:
- tojásfehérje - 1 db
- porcukor - 10 dkg
- rizsliszt - 2 dkg
A porcukrot állandóan keverve a tojásfehérjébe szitáljuk apránként a rizsliszttel együtt, akkor jó, ha a hab keverés közben már nem folyik össze. Kivágott sarkú műanyag zacskóba töltjük és ennek kifolyó habjával írjuk meg a figurák díszeit.
| |
|
|
::::::::::::::::::::::
FELHÍVÁS!
A hirdetéseket törlöm,
légyszi NE HIRDESS a chatben!
Köszönöm!
::::::::::::::::::::::
|
::::::::::::::::::::::
|
MESE
|
|
|
|
|