|
|
nnepi nyencsgek
-dessgek:(Mzes csk s ms finomsgok)
Divatja lett ismt a karcsonyi apr mzes stemnyeknek. A klnfle kis figurk, olykor hzikk, st nha egsz behavazott falusi utcakpek sokasgt knljk az utcai rusok az nnepeket megelz kirakod vsrok forgatagban. Ezek a klnleges, sokig elll, ehet apr dszek, jl mutatnak a fenyfn, vagy az ablakok eltt crnra fzve, de kedves kis letkpet varzsolhatunk segtsgkkel, ha egy cukorral tlttt kermia tlba tzdeljk ket csoportosan. A figurkat, hzikkat s ms dszeket rajzoljuk r kartonpaprra, (akr meseknyvekbl is kirajzolhatjuk azokat) vgjuk ki ollval, majd a kinyjtott tsztra rhelyezzk, s les kssel krbevgjuk. Rrnk estnknt egy-egy adagot megstni, mivel a maradk figurk, stlapon a htszekrnyben, akr hetekig is trelmesen vrakoznak, anlkl, hogy megromlannak vagy kiszikkadnnak.
Tojsfehrjnek felvert kemny habjval kontrozzuk e parnyi finomsgokat, a rosszul sikerlt darabokat pedig bosszbl felfaljuk. A habot a recept szerint elksztjk, majd flia zacskba tltjk, de eltte a zacsk sarkt lecspjk, hogy nyomsra, a hab azon keresztl rhatv vljon. A kis rsen vkony vonalban kifoly habbal rajzoljuk fel a dsztseket, stemnyeinkre. A mvszi kivitelt fokozhatjuk;dival, mandulval, aszalt gymlcs darabkkkal, vagy erre a clra vsrolt cukormentes sznes kis golycskkkal, ha zlsesen a frissen felrt habcskokba nyomkodunk bellk. A ksz stemnyeket lehetleg lezrhat fm dobozokban troljuk, mert gy sokig eltarthatk.
Mzes csk
Hozzvalk:
- finomliszt - 50 dkg
- kristlycukor - 15 dkg
- olvasztott mz - 1 db
- margarin - 15 dkg
- tojs - 1 db
- tejszn - 1 dl
- szdabikarbna - 1 evkanl
- rlt fahj - 1 evkanl
- gymbr por, rlt szegfszeg - 1-1 kvskanl
Elksztsnek mdja: A vajat a cukrot s az olvasztott mzet habosra keverjk, a lisztet a szdabikarbnval s a fszerekkel szintn elkeverjk, a tejsznt s a tojst a vajas mzhez adjuk, majd a fszeres liszttel tsztt gyrunk belle. Egy jszakra hvs kamrba, vagy htszekrnybe pihentetjk, msnap lisztezett deszkn kinyjtva pogcsaszaggatval „cskokat” ksztnk belle. Stlemezre fektetve elmelegtett stben kzepes lngon vilgos barnra stjk. A cskokat 1 ht trols utn fogyaszthatjuk, mert ez idre tsztja finom puha lesz.
Fszeres mzeskalcs
Hozzvalk:
- finomliszt - 1 kg
- mz - 50 dkg
- kristlycukor - 30 dkg
- srgabarack lekvr - 2 evkanl
- tojssrgja - 4 db
- szalalkli - 2 dkg
- szdabikarbna - 1 kvskanl
(2 evkanl tejben feloldva)
- rlt fahj - 1 dkg
- szegfszeg - 1 dkg
- nizs - 1 dkg
- reszelt citrom hja - 1 db
- zsr (stlap kinensre)
- tojs felverve - 1 db (tszta tetejnek kensre)
Elksztsnek mdja: A hozzvalkat jl sszegyrjuk, majd egy-kt napig hvs helyen vagy a htszekrnyben pihentetjk. (A tsztt hosszabb idn keresztl trolhatjuk anlkl, hogy megromlana.) A tszta felt kivesszk, jbl tgyrjuk, majd lisztezett deszkn kb. 1 centimter vastagsgura nyjtjuk. Kiszr formval, vagy les kssel figurkat alaktunk belle, a nyers stemnyeket kizsrozott st lemezre fektetjk, elmelegtett stben kzepes lngon 150 C-on barns pirosra stjk. Miutn a stbl kivettk a tetejket simra kevert egsz tojssal megkenjk, s csak kihls utn dsztjk, vagy ragasztunk bellk ssze klnfle formkat. Az alaptszthoz tehetnk 10-20 dkg rma margarint, ettl omlsabb, puhbb vlik. A sts utn a figurk megkemnyednek, de trols alatt puhv vlnak, s minl tovbb llnak magas pratartalm levegn, annl jobb lesz az zk.
Gymbres mzes
Hozzvalk:
- finomliszt - 90 dkg
- kristlycukor - 25 dkg
- olvasztott mz - 2 dl
- margarin - 10 dkg
- tej - 3 dl
- rlt fahj, gymbrpor - 1-1 evkanl
- szdabikarbna - 1 evkanl
Elksztsnek mdja: A margarint, a mzet, a cukrot s a fszereket kis lngon felmelegtjk, jl sszekeverjk, majd a tejet hozzadjuk, s az egszet hagyjuk kihlni. A szdabikarbnt a lisztbe keverjk, majd a teljes masszval tsztt gyrunk belle. Legalbb egy napra hvs helyre, vagy htszekrnybe tesszk. Lisztes deszkn 1 cm vastagra nyjtjuk, s les kssel figurkat vgunk ki belle. Elmelegtett stben vilgosbarnra stjk, s mg melegen a tetejt tojssal megkenjk, ha maradt tsztnk, vagy elfogy az idnk, nyugodtan a mlyhtbe rakhatjuk, akr fl vig is elll.
Csokolds mzes kenyr
Hozzvalk:
- finomliszt - 50 dkg
- kristlycukor - 15 dkg
- olvasztott mz - 1 dl
- margarin - 15 dkg
- tojs - 1 db
- tejszn - 1 dl
- szdabikarbna - 1 evkanl
- kaka - 1-2 evkanl
- rlt fahj - 1 evkanl
- gymbrpor, rlt szegfszeg - 1-1 kvskanl
- mandula, cukrozott gymlcs - 10-10 dkg
- tojs felverve (tetejre) - 1 db
Elksztsnek mdja: A vajat az olvasztott mzzel s a cukorral habosra keverjk, majd a tojst, a tejsznt, a kakat s a fszereket hozzadjuk. A szdabikarbnt a lisztbe keverjk, s a mzes masszval tsztt gyrunk belle. Vgl az aprra vgott mandult, meg a kandrozott gymlcst is hozzadjuk, s egy napig htszekrnyben pihenni hagyjuk. Ezutn lisztezett deszkn hosszks kt-hrom ujjnyi vastag cipkat formzunk belle a tetejket a felvert tojssal megkenjk, majd mandulval megszrjuk. Elmelegtett stben kzepes lngon tprbig stjk. Kihls utn szeleteljk.
Dsztkrm rshoz
Hozzvalk:
- tojsfehrje - 1 db
- porcukor - 10 dkg
- rizsliszt - 2 dkg
A porcukrot llandan keverve a tojsfehrjbe szitljuk aprnknt a rizsliszttel egytt, akkor j, ha a hab kevers kzben mr nem folyik ssze. Kivgott sark manyag zacskba tltjk s ennek kifoly habjval rjuk meg a figurk dszeit.
| |
|
|
::::::::::::::::::::::
FELHVS!
A hirdetseket trlm,
lgyszi NE HIRDESS a chatben!
Ksznm!
::::::::::::::::::::::
|
::::::::::::::::::::::
|
MESE
|
|
|
|
|