|
|
nnepi nyencsgek
-dessgek:(Ehet karcsonyi dszek sajt ksztsben)
Pattogatott kukorica lnc A fzshez nagyon ers crnt -ez lehet gyngyfonal is - vlasszunk, nehogy a hasznlat sorn elszakadjon ksz alkots. Az elkszlt fzr hfehren is gynyr, de akinek sznesen jobban tetszik, be is festheti a kipattogatott kukoricaszemeket felfzs eltt.
Almakarika Az almkat hjastl vkony karikkra szeleteljk, s jsgpapron szttertve meleg, szraz, szells helyen hagyjuk megszradni, megaszaldni, majd crnra fzve karcsonyfadszknt hasznlhatjuk. Ugyangy kszthetnk citrombl, vagy narancsbl szrtott karikkat is.
Mzeskalcs dsz A mzestsztbl kiszrt formk fels rszbe szrjunk egy kis lyukat, s gy sssk ki. Amikor megsltek s mr kihltek a figurk, akkor dsztsk fel s fzznk bele szalagot vagy zsinrt akasztnak.
Karcsonyfa-fggelk (80 db) Tszta: 250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt hja, 1 tojs, 150 g hideg vaj.
Dszts: 125 g porcukor, 2-3 ek. citroml, rum vagy mlnaszirup, tetszs szerint apr sznes cukorgyngyk, durva kristlycukor, vagdalt prklt mandula vagy sznes tortadara, vgott di.
Elkszts: Halmozzuk a lisztet a porcukorral s a citromhjjal egytt a gyrdeszkra. Helyezzk a kzepbe a tojst, majd rakjuk krl a kis darabokra vgott zsiradkkal. Az egszet dolgozzuk el egy nagy kssel, majd kzzel gyrjuk ssze kemny tsztv. Utna gngyljk fliba, s legalbb 1 rra rakjuk hideg helyre. A stt melegtsk el 180 fokra (gznl 3-as fokozat). A stlemezt zsrozzuk ki vagy bleljk ki stpaprral. A tsztt lisztezett deszkn nyjtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszs szerinti formkat (pl. : angyal, csillag, szv, karcsonyfa, harang, stb. ) s rakjuk a stlemezre. A stben (kzepes lngon) kb. 10 percig sssk, amg aranysrga nem lesz. Utna a stemnyeket tegyk tsztarcsra s hagyjuk jl kihlni.
A bevonathoz keverjk ki a porcukrot a citromlvel, a rummal vagy a mlnasziruppal j srre. Utna kenjk be vele a tsztcskkat, s hagyjuk, hogy a bevonat kiss megszradjon. Ezt kveten tetszs szerint dszthetjk apr sznes, cukor gyngykkel, durva kristlycukorral, vagdalt prklt mandulval vagy sznes tortadarval, vgott dival.
A bevonat legyen elg sr, mert klnben a dsztsek nem emelkednek ki, vagy a sznes cukorgyngyk sztfolynak rajta. Tl kemny se legyen, mert akkor meg nem szilrdul meg rajta a dszts. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 stemny bevonatt ksztjk el, mert mire ezekkel vgeztnk, addigra az els stemnyek megszradnak annyira, hogy hozzkezdhetnk a dsztskhz.
Karcsonyi hablnc Hozzvalk: 4 tojs fehrje, 7 dkg kristlycukor, 20 dkg cukor, egy kevs vz, 6 dkg porcukor, piros telfestk a sznezshez. A tojs fehrjbl a finom kristlycukorral nagyon kemny habot vernk. A 20 dkg cukorbl, s egy kevs vzbl sr szirupot fznk, folyamatos kevers kzben belentjk a habba, s addig verjk, mg kihl. A hab nagyon kemny legyen! Azutn belekeverjk a porcukrot, s a masszt kt rszre osztjuk. Az egyik rszt megfessk egy kevs piros festkkel, a msikat fehren hagyjuk. gy elksztett habot, nyom- zskba tesszk, s kikent tepsibe apr cskokat nyomunk belle. A habcskra ezstfonalat helyeznk, s a cskok kztti fonlra kisebb cskokat nyomunk. (A rzsaszn s fehr cskokat vltogatjuk). Az gy elksztett lncokat mrskelten meleg stben megszrtjuk.
Csokolds karcsonyfadsz Hozzvalk: 3 tojs fehrje, 15 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 3 dkg csokold, 20 dkg dars liszt. A kemnyre felvert tojshabba belekeverjk az tszitlt porcukrot, a vanlis cukrot, a reszelt csokoldt, meg a lisztet. Mindezt knnyedn sszekeverjk. A tsztt csvel elltott nyomzskba tesszk, s kikent tepsibe koszorknt vagy ms figurkat nyomunk belle. Meleg stben lassan stjk.
Illatos narancs Egy egszsges narancsot megmosunk, szrazra trlgetnk, s szegfszeggel klnbz mintkat szurklunk bele. A narancsra szalagot ktznk, s szobban, konyhban felfggesztjk. Kellemes illatot raszt, s nagyon hangulatos.
| |
|
|
::::::::::::::::::::::
FELHVS!
A hirdetseket trlm,
lgyszi NE HIRDESS a chatben!
Ksznm!
::::::::::::::::::::::
|
::::::::::::::::::::::
|
MESE
|
|
|
|
|