|
|
Ünnepi ínyencségek
-Édességek:(Ehető karácsonyi díszek saját készítésben)
Pattogatott kukorica lánc A fűzéshez nagyon erős cérnát -ez lehet gyöngyfonal is - válasszunk, nehogy a használat során elszakadjon kész alkotás. Az elkészült füzér hófehéren is gyönyörű, de akinek színesen jobban tetszik, be is festheti a kipattogatott kukoricaszemeket felfűzés előtt.
Almakarika Az almákat héjastól vékony karikákra szeleteljük, és újságpapíron szétterítve meleg, száraz, szellős helyen hagyjuk megszáradni, megaszalódni, majd cérnára fűzve karácsonyfadíszként használhatjuk. Ugyanígy készíthetünk citromból, vagy narancsból szárított karikákat is.
Mézeskalács dísz A mézestésztából kiszúrt formák felső részébe szúrjunk egy kis lyukat, és úgy süssük ki. Amikor megsültek és már kihűltek a figurák, akkor díszítsük fel és fűzzünk bele szalagot vagy zsinórt akasztónak.
Karácsonyfa-függelék (80 db) Tészta: 250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj.
Díszítés: 125 g porcukor, 2-3 ek. citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pörkölt mandula vagy színes tortadara, vágott dió.
Elkészítés: Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl. : angyal, csillag, szív, karácsonyfa, harang, stb. ) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (közepes lángon) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz. Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy színes tortadarával, vágott dióval.
A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.
Karácsonyi hablánc Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez. A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk. (A rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
Csokoládés karácsonyfadísz Hozzávalók: 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt. A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.
Illatos narancs Egy egészséges narancsot megmosunk, szárazra törölgetünk, és szegfűszeggel különböző mintákat szurkálunk bele. A narancsra szalagot kötözünk, és szobában, konyhában felfüggesztjük. Kellemes illatot áraszt, és nagyon hangulatos.
| |
|
|
::::::::::::::::::::::
FELHÍVÁS!
A hirdetéseket törlöm,
légyszi NE HIRDESS a chatben!
Köszönöm!
::::::::::::::::::::::
|
::::::::::::::::::::::
|
MESE
|
|
|
|
|