|
|
nnepi nyencsgek
-dessgek:(Klnleges aprstemnyek)
Fahjas csillagocskk
Hozzvalk:kb. 75 db stihez: 2 tojsfehrje, 20 dkg besrsdtt mz, egy evkanlnyi fahj, egy kshegynyi rlt szegfszeg, 35 dkg darlt mandula.
Verjk kemny habb a tojsfehrjt, majd adagoljuk hozz aprnknt a mzet. Tegynk flre belle t evkanlnyit, a tbbit fszerezzk fahjjal, rlt szegfszeggel, azutn keverjk bele a mandult s gyrjuk az egszet kemny tsztv. Folpack flia kz tve nyjtsuk ki a tsztt, klnben nagyon ragadna. t centimter tmrj formval szaggassuk ki a csillagocskkat, majd stpaprral blelt tepsiben, elmelegtett stben, 180 fokon sssk 12 percig. Utna vonjuk be a stemnyeket a flretett tojs-mz keverkkel.
Mzeskalcs szvek
Hozzvalk:kb. 50 darabhoz: 30 dkg Graham-liszt, egy teskanlnyi stpor, 10 dkg darlt mogyor, kshegynyi reszelt narancshj, 5 dkg kandrozott citromhj, 5 dkg kandrozott narancshj, kt teskanl fahj, kshegynyi rlt kardamomi mag, egy kvskanl rlt szegfszeg s szegfbors, 15 dkg mz, egy tojs, egy tojssrgja, 10 dkg baracklekvr, egy tbla tortabevon csoki, di s aszalt gymlcsdarabok a dsztshez.
Keverjk a liszthez a darlt mogyort, a stport, a reszelt narancshjat, s az aprtgpben megrlt, kandrozott narancs- s citromhjat, valamint a fszereket. Utna dolgozzuk bele a tojst, a tojssrgjt s a mzet, majd pihentessk az sszegyrt tsztt egy jszakn t. Msnap nyjtsuk ki egy cm vastagsgra, s szaggassunk ki belle 5 cm-es formval kis szveket. Elmelegtett stben, 180 fokon kb. hsz percig kell stni. Miutn kihlt a mzeskalcs, kenjk be baracklekvrral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonval. Aszalt gymlcsdarabkkkal s dival dszthetjk a mzeskalcs szveket.
Baseli csemege
Hozzvalk: kb. 60 darab sti elksztshez: 25 dkg mz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, kshegynyi stpor, 7 dkg kandrozott citromhj, 7 dkg aprra vgott mazsola, szerecsendi, gymbr, rlt szegfszeg, egy teskanl fahj, 3 evkanl citroml, 4 evkanl srtett tej, 5 dkg pucolt s cskokra vgott mandula a dsztshez.
Melegtsk meg a mzet, majd keverjk hozz a reszelt almt. Szrjuk bele a darlt mandult, keverjk ssze alaposan az egszet, majd vegyk le a lngrl. Dolgozzuk ssze a liszttel, a stporral, az aprtott, kandrozott citromhjjal, s mazsolval, a fszerekkel s a citromlvel. Nyjtsuk ki lisztezett deszkn a tsztt egy cm. vastagsgra, vgjuk fel kicsi kockkra, majd hagyjuk llni egsz jszaka. Msnap kenjk be a kockkat srtett tejjel, majd szrjuk meg manduladarabkkkal. Elmelegtett stben, 180 fokon kb. huszont percig sssk.
Csipks habcsk
Hozzvalk kb. 80 darab habcskhoz: 4 tojsfehrje, 25 dkg barna cukor, 30 dkg di, 6 evkanl csipkebogylekvr, vagy helyette csipkehs mzzel keverve.
Verjk kemny habb a tojsfehrjket, szrjuk bele aprnknt a barnacukrot. Vgjuk aprra a dit, s 25 deknyit tegynk bele a felvert habba. Hrom evkanl csipkelekvrt keverjnk vatosan a masszhoz. Tltsk az egszet habnyom zskba, s formzzunk kicsi, kerek tallrokat egy stpaprral blelt tepsibe. Szrjuk meg a tallrok tetejt a maradk didarabkkkal. Elmelegtett stben, 160 fokon huszont-harminc percig szrtsuk. Miutn kihltek a habcskok, ragasszunk ssze kettt-kettt a maradk csipkelekvrral.
Vajas aprstemny
Hozzvalk kb. 70 darab sti elksztshez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, kt tojs, egy teskanl fahj, egy kvskanl stpor, egy kevs tej az aprstemny bekenshez, mandula s kandrozott gymlcsdarabok a dsztshez.
A hideg vajat mogyornyi darabokra morzsolva keverjk a liszthez, majd a tojsok a cukor s a fahj hozzadsval gyrjuk az egszet sima tsztv. Pihentessk egsz jszaka. Msnap dolgozzuk bele a tsztba a stport, majd nyjtsuk ki fl centimter vastagsgra. Egyszer formk segtsgvel szaggassunk belle kicsi kekszeket s rakosgassuk ket kizsrozott tepsibe. Kenjk be mindegyiknek a tetejt tejjel, szrjunk r nmi mandult s kandrozott gymlcsdarabokat. Elmelegtett stben, 200 fokon 12 percig kell stni. Fogyaszts eltt hagyjuk kihlni.
Gymlcsdi
Hozzvalk kb. 70 darabhoz: 3 tojs, 15 dkg barnacukor, 35 dkg Graham liszt, kshegynyi stpor, 15 dkg aszalt trpusi gymlcskeverk, 15 dkg kandrozott citromhj, egy citrom reszelt hja.
A mzhoz: 4 evkanl citromhj, 15 dkg porcukor, sznes cukorkk a dsztshez.
Keverjk habosra a tojsokat cukorral, majd keverjk hozz a lisztet s a stport. Aprtgpben aprtsuk fel a kandrozott citromhjat s az aszalt gymlcsket, azutn keverjk ezt s a reszelt citromhjat is a tszthoz. Jl dolgozzuk ssze. Formljunk kicsi golykat a tsztbl, helyezzk ket kizsrozott tepsibe, majd sssk ki 160 fokon kb. hsz perc alatt. Miutn kihltek a golycskk kenjk be valamennyit citromlbl s porcukorbl kevert mzzal s dsztsk apr, sznes cukorkkkal.
nizsos szv
Hozzvalk 36 darabhoz: 2 tojs, 15 dkg cukor, egy teskanlnyi vaj, egy kshegynyi szalalkli, egy kevs tej, 30 dkg rtesliszt, egy teskanl nizs.
Keverjk ssze a tojsokat, a cukrot, a vajat s a tejben feloldott szalalklit. Szitljuk bele a lisztet, gyrjuk sima tsztv. Pihentessk egy jszakn t a tsztt, majd msnap nyjtsuk ki belisztezett deszkn egy centimter vastagsgra. Szrjunk r egy kis lisztet, azutn szaggassunk belle szv formval kicsi stemnyeket. Nyljunk vatosan kssel a szvek al, s emeljk bele az nizzsal beleszrt tepsibe. 160 fokon 20 percig sssk, amg srgsfehr nem lesz.
| |
|
|
::::::::::::::::::::::
FELHVS!
A hirdetseket trlm,
lgyszi NE HIRDESS a chatben!
Ksznm!
::::::::::::::::::::::
|
::::::::::::::::::::::
|
MESE
|
|
|
|
|